Geen producten (0)

 

Terschelling cranberries

Op een unieke locatie, over een lengte van ruim 20 kilometer, strekken enorme cranberryvelden zich uit over de Terschellinger Duinvalleien. Zowel bloeiend als vruchtdragend een lust voor het oog! Terschellinger heeft het proces van dit puur natuurlijke vruchtje geheel in eigen beheer en maakt er diverse heerlijkheden van. Vanaf het handmatig plukken van de cranberries tot aan het sorteren en produceren.

Cranberries zijn een natuurproduct, de bessen spoelden na een schipbreuk in 1839 aan op het strand van Terschelling. Jutters dachten dat in de vaten wijn zat en waren zeer teleurgesteld toen ze zure rode bessen aantroffen. Ze gooiden de vaten leeg in de duinvallei en zo ontstond de unieke cultuur, ver weg van de bakermat Amerika. Pas rond 1900 ontdekten de eilanders de veelzijdigheid van deze vreemde, harde, zure bessen en begon men ze te plukken en eten.

Een plukpas, goedkeuring, een plukbak en jutezak

De oogst vindt plaats in september en oktober en de opbrengst verloopt zeer grillig. Voor de groei zijn cranberryplanten volledig afhankelijk van de natuurlijke omstandigheden. Het is een sterke plant, maar wel erg gevoelig voor nachtvorst. De periode half mei tot half juni, als de plantjes bloeien, is een gevaarlijke periode voor de bloesem. Daarnaast is het plukken van de bessen erg zwaar werk: met een harkbak loopt men door de planten heen om de besjes van de struik te rissen.

Nog steeds groeien de cranberries zonder enige cultivering, puur op de zon, zee, het zand en de zilte lucht van het Waddeneiland. Cranberry Terschelling pacht de velden van Staatsbosbeheer. 

Rode kroonjuwelen van Terschelling

Bij Terschellinger werken ze vol toewijding en met passie om een kwalitatief eindproduct te maken. De productie gebeurt in eigen beheer, grotendeels ambachtelijk. Via schudzeven worden de bessen op kwaliteit gecontroleerd, waarbij de gezonde exemplaren over schotjes springen. Grappig: De Amerikanen hanteren daarbij ‘a good cranberry has to bounce 6 times’.

Daarna worden de bessen geperst en direct gebotteld om het hoge vitamine C percentage te behouden. Door het toevoegen van een speciale gistcel en een lange rijping, ontstaat tevens goede cranberrywijn. Verder maakt men jam, chutneys en azijn, uiteraard allemaal zonder toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen. Door het natuurlijke benzoaat dat in deze cranberry zit, zijn conserveringsmiddelen niet nodig. Na opening blijft sap zelfs 3 tot 4 maanden goed. De voedingswaarde verschilt per artikel. De hoeveelheid cranberries per product is hierbij bepalend.

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.

Facebook Linkedin Pinterest