De beste manier om de wonderlijke shoonheid van mossen te ervaren? Struinen in de natuur! Ver hoef je niet te gaan. Iedere tuinmuur, parkeerplaats, boswal of greppelkant spreidt jaarrond een gevarieerd spectrum aan mossen ten toon. Natuurgebieden zijn altijd veelbelovend, maar ook in stad en dorp is een scala aan mossen te ontdekken, en niet uitsluitend alledaagse soorten!
De Basisgids Mossen is bedoeld voor iedereen die een aantal veelvoorkomende mossen beter wil leren kennen. Vormt het op naam brengen van die vele soorten - alleen al in Nederland meer dan zeshonderd - dan geen onoverkomelijk probleem? Dat valt mee.. Alle begin is moelijk, maar met enige oefening kun je aan de doorgaans kleine mosplant duidelijke herkenningspunten ontdekken. Een beperkt aantal daarvan is van eessentieel belang en daar moet je extra op letten. Om snel vertrouwd te raken met belangrijke veldkenmerken is een minstens 10x vergrotende loep onmisbaar. Dan gaat er een wereld voor je open van broedlichamen, sporenkapsels, bladoortjes of andere elementen die een mospplant zo bijzonder maken.
Correct benoemd of niet, indicatief voor schone lucht of een gevolg van wanbeheer, alle mossen dragen bij aan de biodiversiteit in Nederland. Hoe nietig de mosplanten ook zijn: het blijven altijd dragers van serene schoonheid. Alleen daarom al loont het de moeite om nader kennis te maken met de wereld van de mossen. En nu naar buiten!
Over de auteurs:
Klaas van Dort werkte jarenlang als bosecoloog bij Alterra (Wageningen), en als natuurreisbegeleider. Hij heeft nu een eigen ecologisch adviesbureau: Forestfun en deelt zijn natuurpassie graag met anderen, onder meer via de BLWG, de vereniging voor onderzoek aan mossen en korstmossen in Nederland.
Bas van Gennip is expert in watermanagement bij Rijkswaterstaat. In zijn vrije tijd is hij actief als amateur veldbioloog en enthousiast natuurfotograaf.
© 2023 www.groningen-natuurlijk.nl - Powered by Shoppagina.nl